Сергей Рачинский: Продажа земли и украинские СМИ

Украина | 07 сентября 2019, 00:26
Сергей Рачинский: Продажа земли и украинские СМИ

Как проблема продажи земли освещается в украинских СМИ? Почему торжествуют дилетанты?

В українських медіа тему «продажу землі» обговорюють виключно у термінах «скуповування». Ніби хось сидить і чекає коли вже можна буде «скупити» землю. Це ще один прояв економічної неграмотності журналістів.

Якщо йдеться про ринок, то зростання попиту сприяє зростанню ціни. Скупити реально багато землі буде просто неможливо через високу ціну. Я згадую, як у ранніх 90-х було неможливо купити-більш менш значну суму валюти у торгівців на базарі. Будь-який попит одразу викликав зліт курсу.   Те саме і з продажем. Тут курс раптово падав. Навіть спроби купувати валюту малими порціями нічого не давали, бо торгівці в різних "точках" мали чудову систему інформування і швидко виявляли, що на ринок вийшов потужний покупець. Те саме буде із землею.

Багато хто не розуміє, що земля вимагає інвестицій, щоб бути корисною. На землі просто немає кому працювати. А отже, "скуповуання" землі немає сенсу без якісної банківської системи і доступних ресурсів. В Україні з цим ще більші проблеми ніж з землею, бо гроші тотально контролюються державою. Земля даватиме ефект коли є вільні ринки для продукції, дороги, склади, перебробка. З цим також проблеми через втручання держави. Тому не буде великою помилкою очікувати, що власність на землю може нічого не змінити в житті українців. Вартість землі залежить від її продуктивності, а продуктивність - від стану ринкових відносин взагалі.     

З цих причин немає жодних підстав очікувати, що земля в Україні буде цікавою комусь із іноземців. На ринку повно сільгосппродукції, а в світі повно землі з кращими економічними умовами.

(интернет канал @rachinsky)

По материалам: Odessa Daily