Залог для кандидата в мэры Харькова стал почти таким же, как и для кандидата в президенты

Украина | 15 января 2020, 15:54
Залог для кандидата в мэры Харькова стал почти таким же, как и для кандидата в президенты

Денежный залог для партии, которые будут баллотироваться в Харьковский горсовет, составит более 1,96 млн грн.

Аналогичную сумму должен внести кандидат на должность мэра Харькова. Для сравнения: партия, чтобы баллотироваться в Верховную Раду в 2019 году, должна была внести залог в размере 4,12 млн грн. , а кандидат в президенты – 2,5 млн.

Такие данные приводит Рух ЧЕСНО.

У 2015 році партія, коли реєструвала список кандидатів у Харківську міськраду, мала заплатити дещо більше 52 000 грн. Таку ж суму мав внести кандидат на посаду мера. Про це свідчить постанова ЦВК. Таким чином застава на місцевих виборах зросте приблизно в 40 разів, що суттєво ускладнить доступ до політики.

Сума застави для балотування списку партії у Харківську облраду ще більша - понад 3,8 млн грн.

Якщо для президентських і парламентських виборів законотворці розраховували розмір застави спираючись виключно на кількість мінімальних зарплат, то у випадку місцевих виборів розмір застави залежить від кількості зареєстрованих виборців. Таким чином у виборчому кодексі застосований різний підхід для формування розміру застави, що суперечить духу Виборчого кодексу.

Один із співавторів цієї правки, депутат попереднього скликання Олександр Черненко (колишній голова «Комітету виборців України») пояснює, чому законотворці пішли на цей крок:

Те, що підписано було — це були правки робочої групи. Ці правки, які виникли в ході дискусії на робочих групах, фактично, — це позиція робочої групи, яка працювала над кодексом... Якщо ви маєте шанс вийти і перемогти, то ці гроші, ви їх не викидаєте, а повернете. Це було, щоб убезпечитися від технічних кандидатів. Два мільйони для мера Харкова — це цілком реалістична і придатна сума. Для кандидатів в раду — це ж не для одного, а для списку вона теж нормальна. Ми дійшли такої формули».

Рух ЧЕСНО вирішив звернутися до представників харківських осередків партій, щоб дізнатися їх думки стосовно збільшених застав та про їх наміри брати участь у найближчих місцевих виборах.

Голова прес-служби Харківської обласної організації «Європейської солідарності» Владислав Калюжний повідомив, що керівник осередку відсутній до наступного тижня, і зможе відповісти на запитання після повернення. Судячи зі слів Калюжного, брати участь у місцевих виборах їх партія однозначно буде, але чи висуне кандидата на посаду мера Харкова - ще під питанням.

Зміни в розмірі грошової застави не підуть на користь для розвитку політичних партій. Ані в Харкові, ані деінде в Україні. Спостерігаємо процес централізації влади в цілому і посилення олігархічних впливів, в тому числі через вплив через грошову заставу», - ділиться думками Ігор Швайка, очільник Харківського обласного осередку партії «Свобода».

За словами Швайки, їх політична сила теж планує брати участь у місцевих виборах.

Ми не згодні з такими фінансовими заставами, тому що для чесних людей це непідйомна сума... Це призведе до того, що багаті (корупціонери) знову підуть до влади, або це знов буде чинником політичної корупціі», - коментує Юрій Шишкін, голова Харківської обласної організації політичної партії «Громадянська позиція».

На запитання чи планує «Громадянська позиція» подавати список кандидатів до Харківської міськради чи висувати кандидата на посаду мера Харкова з такими сумами застав Шишкін відповів «ні».

Відношення негативне, навіть для ВР застава більш адекватна, як для держави. Зараз у стадії перемовин з партіями, у яких тотожна ідеологія і програма. Можна знайти спонсора, але це залежність від спонсора у прийнятті рішень і лобіюванні інтересів спонсора. Ми на це не підемо. Будемо домовлятися з ідеологічно близькими партіями і брати участь у виборах нижчих рівнів», - розповідає Віктор Слиш, очільник Харківського обласного осередку партії «Соціалістична партія України».

На його думку, новоприйнятий Кодекс є дуже поганим, а застава для більшості партій і кандидатів є непідйомною. Вибори ж до органів місцевого самоврядування з населенням більше 90 тисяч осіб на пропорційній основі Слиш називає великим злом і кроком назад.

Останні зміни не йдуть назустріч молодим політичним партіям, особливо тим, чий головний принцип - залишатися незалежними й ставити перед собою пріоритети у вигляді запитів суспільства. У нашій країні все ще не розвинена культура фандрайзингу серед виборців, підвищення фінансових бар'єрів для участі у виборах, на мою думку, відобразиться вкрай негативно для більшості політичних сил. До речі, є велика вірогідність побачити боротьбу костяка політичних монолітів, які підкріплені серйозними фінансовими ресурсами», - розповідає Іраклій Імнадзе, очільник Харківської обласної організації партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі».

Імнадзе стверджує, що участь в політичному процесі вкрай важлива для будь-якої партії, а подібні нововведення можуть значно скоротити активність більшості з них. Однак він запевнив, що в партії «РНС» ведуться консультації стосовно виборів у місцеві ради й найближчим часом у них буде чітке розуміння в цьому напрямку та можливий список кандидатів.

На прохання про коментарі ніяк не відреагували нардеп Павло Сушко, який під час президентських та парламентських виборів координував кампанію партії «Слуга народу» на Харківщині, депутат Харківської міськради Андрій Лесик, який нещодавно очолив Харківський міський осередок партії «ОПЗЖ», та на офіційній сторінці «Оппозиционный блок. Харьков» у Facebook. Номер телефону регіональної організації партії «Опозиційний блок», зазначений у державному реєстрі, судячи зі слів співрозмовниці, належить фірмі з назвою «Фортуна». Телефон прес-секретарки Харківського обласного осередку партії «Батьківщина», зазначений на офіційному сайті політсили, виявився вимкненим.

Утім, якщо хтось з них чи представників їх партій захоче прокоментувати оновлені суми застав - ми доповнимо матеріал їх позицією.

Законотворці ще мають час, щоб внести зміни до Виборчого кодексу, який нещодавно ухвалив парламент і підписав президент Володимир Зеленський наприкінці 2019 року.

Відзначимо, що на даний момент про намір балотуватися на посаду мера Харкова вже заявили чинний очільник міста Геннадій Кернес та нардеп фракції «ОПЗЖ» Олександр Фельдман. Про намір брати участь у виборах заявила й колишня очільниця Харківської ОДА Юлія Світлична, однак у якому саме форматі - пообіцяла повідомити пізніше.

По материалам: glavnoe.ua