Вчені виявили напій, вживаний на сніданок, який допомагає знижувати артеріальний тиск

Здоровье | 19 мая 2022, 20:59
Вчені виявили напій, вживаний на сніданок, який допомагає знижувати артеріальний тиск

Знижувати артеріальний тиск можна за допомогою чаю каркаде.

Згідно з дослідженням вчених з Університету Тафтса, вживання на сніданок такого напою, як каркаде, може стати ефективним способом знизити високий тиск, інформує Ukr. Media.

Медики попереджають, що гіпертонія, яка характеризується високим кров’яним тиском, може тривалий час розвиватися, не маючи будь-яких помітних симптомів. З медичної точки зору це дуже серйозна проблема для здоров’я — постійно підвищений тиск може сприяти виникненню ниркової та серцевої недостатності, підвищувати ризики розвитку інфаркту, інсульту, судинної деменції.

Тим часом, достатньо простим способом знизити показники підвищеного артеріального тиску є вживання на сніданок напою з квітів гібіскуса або каркаде — його гіпотензивна дія підтверджується даними, отриманими дослідниками з Університету Тафтса (США).

Ними були проведені клінічні випробування за участю 65 осіб віком від 30 до 70 років, що мали ознаки помірної гіпертонії, і відібраних випадковим чином. Добровольці не приймали ліки для зниження кров’яного тиску — замість цього протягом шести тижнів вони щодня випивали три порції чаю з гібіскуса по 240 мл. Для порівняння група учасників вживала напій-плацебо, при цьому ніхто з них не знав точно, який чай він вживає.

Показники артеріального тиску вимірювалися випробовуваним на вихідному рівні (тобто до початку випробування) і з тижневими інтервалами. До шостого тижня у добровольців, що пили каркаде, було зафіксоване зниження артеріального тиску, чого не спостерігалося серед тих людей, які отримували плацебо. Примітно, що найсуттєвіший гіпотензивний ефект від прийому цього напою проявився в учасників, які на початку експерименту демонстрували більш високі показники кров’яного тиску.

Дослідники дійшли висновку, що щоденне вживання напою з гібіскуса дійсно знижує високий кров’яний тиск.

«Ця рослина багата на органічні кислоти, поліфеноли, антоціани і полісахариди, що поліпшують діяльність серцево-судинної системи. Люди, які вживають чай з гібіскуса, у всіх дослідженнях демонструють більш низький кров’яний тиск у порівнянні з плацебо. У середньому завдяки напою систолічний артеріальний тиск знижується на 7 пунктів, діастолічний — на 3 пункти», — повідомили вчені.

Гіпертонікам, які приймають ліки, вони рекомендують проконсультуватися з лікарем перед тим, як починати регулярно пити каркаде.

aspekty. net

По материалам: e-news.com.ua