Юнак «видоїв» із дівчини Вконтакті 16 тисяч гривень і тепер мусить відробити

Технологии | 21 апреля 2017, 08:51
Юнак «видоїв» із дівчини Вконтакті 16 тисяч гривень і тепер мусить відробити

Про те, чим завершилося розслідування обману через соціальну мережу та до якого вироку призвело судове розбирання, розповів прокурор Вінницької місцевої прокуратури Вадим Шамалюк.

Раніше редакція 20minut.ua інформувала вінничан про те, що через Вконтакті тамтешні «друзі» виманюють значні суми коштів у довірливих дівчат. На початку року про шахрая, який «розкрутив» її на 16 тисяч гривень, заявила в поліцію мешканка Вінницької області. Розповіла, що на початку січня до неї в друзі додався незнайомий молодик і зав’язав переписку. Писав, що вподобав її на фото і хоче товаришувати.

- Під час спілкування він, зловживаючи довірою дівчини, розповідав їй видумані обставини, що нібито в нього виникли великі проблеми з навчанням, - розказує Вадим Шамалюк. - Під даним приводом запитав, чи немає в її знайомих грошей, щоб позичити для вирішення питань із навчанням. При цьому вказав, що поверне гроші найближчим часом. Довіряючи своєму співрозмовнику, дівчина через термінал «Приватбанку» перерахувала кошти в розмірі 6000 гривень на вказаний рахунок.

Спілкування тривало далі. За даними слідства юнак надалі розповідав дівчині видумані історії про проблеми із здоров’ям і термінову необхідність купити ліки на немалу суму.

- Він постійно просив перераховувати на його рахунок різні суми коштів. В продовж року потерпіла перерахувала на рахунок шахрая близько 10 тисяч гривень, - каже прокурор.

А потім «друг» Вконтакті обіцяв-обіцяв, але не повертав гроші. І за зверненням ошуканої правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею «шахрайство». Максимальна санкція за такий злочин – позбавлення волі з конфіскацією. Втім, у цьому випадку дії обманщика кваліфікували за найлегшою, першою частиною статті, й найбільше, що міг отримати звинувачуваний – обмеження волі.

Але й навіть «умовного» терміну відбування покарання хитрий «друг» не отримав. За словами Вадима Шамалюка, під час судового розгляду підсудний визнав свою провину, сказав, що розкаюється у скоєному. І, що саме головне, повернув кошти потерпілій, які отримав обманом. Через це, як вирішив суд, для виправлення цьому злодієві буде достатньо працювати на користь громади задарма.

- Вироком Вінницького міського суду шукача легких коштів визнали винним та призначили покарання у вигляді громадських робіт строком 150 годин, - говорить прокурор.

По материалам: InternetUA