7News

Як боротися зі стресом: 7 корисних порад

Здоровье | 08 марта 2023, 00:16
Як боротися зі стресом: 7 корисних порад

Як боротися зі стресом: 7 корисних порад Розповідаємо про прості та неочевидні правила, які допоможуть вам уникати стресу та підтримувати гарний настрій.

Намагайтеся спати не менше семи-дев’яти годин щодня.

Повноцінний сон не тільки знімає стрес, а й зменшує ризик виникнення небезпечних захворювань, таких як атеросклероз та цукровий діабет.

Якщо у вас безсоння, подбайте, щоб у спальні було темно та прохолодно, приберіть смартфони та іншу техніку за кілька годин до сну, а також намагайтеся не пити каву після обіду. Налаштуватись на міцний сон можна за допомогою розслаблюючої музики, теплої ванни та саші з ароматом лаванди.

Якщо стрес застав вас зненацька протягом дня, спробуйте заспокоїтись за допомогою дихальних вправ. Щоб впоратися з напругою, глибоко вдихніть (на 10 рахунків) і повільно видихніть (на 8 рахунків).

Зробити паузу і подихати свіжим повітрям — ще один ефективний спосіб заспокоїтися і прийти до тями. Зняти напругу також допоможе ваша улюблена музика чи радіостанція. Не рекомендуємо боротися зі стресом за допомогою солодкого, спиртного та сигарет: це швидко увійде у звичку, і незабаром ви вже не зможете розслабитись іншим способом.

Займайтеся спортом

Регулярні тренування – найкращі ліки від стресу. Ви й самі напевно зауважували, що після занять йогою чи пробіжки відчувається приплив сил і бадьорості: це відбувається тому, що під час тренування в мозку виробляються нейромедіатори, які відповідають за гарний настрій та зменшують вміст у крові гормону стресу – кортизолу.

Проте проводити у спортзалі шість днів на тиждень лікарі не радять: надлишок фізичних навантажень може призвести до зворотного результату – перевтоми та втоми. Знайдіть вид спорту, який приносить вам задоволення, і дотримуйтесь балансу: якщо після тренування ви відчуваєте занепад сил, скоротите навантаження.

Харчуйте правильно

Здорове харчування також відіграє велику роль у боротьбі зі стресом. Рекомендуємо включити в раціон страви з високим вмістом білка, клітковини, корисних жирів та вітамінів – молочні продукти, кашу, рибу та м’ясо, овочі та фрукти, рослинні олії, а також горіхи та насіння.

Ефективними у боротьбі зі стресом також вважаються адаптогени — рослинні препарати, які допомагають організму підтримувати здоровий баланс. До них відносяться корінь женьшеню, елеутерокок, ашваганда та туласі. Трави можна додавати до чаю чи кави чи купити добавки з адаптогенами в аптеці — правда, перед цим краще проконсультуватися з лікарем.

Робіть те, що приносить вам задоволення

Яким би завантаженим не був ваш день, дотримуйтесь ритуалів, до яких ви звикли. Перед тим, як вийти з дому, побалуйте себе кавою, смачним сніданком або маскою для обличчя. Протягом дня також не забувайте робити паузи, щоб розслабитись: ви напевно знайдете пару хвилин на каву-брейк та коротку прогулянку на свіжому повітрі.

Щоб уникнути хронічного стресу, лікарі радять не завантажувати себе роботою — якщо втомилися, сміливо беріть відпустку і перестаньте працювати ночами та вихідними. У вільний час робіть те, що приносить вам задоволення: це може бути вечеря при свічках, пінна ванна, похід у спа або кіно з подругами — варіантів багато.

Використовуйте ефірні олії

Ви, напевно, чули, що ефірні олії допомагають розслабитися. Доведено, що олії мирри, бергамоту та лаванди знижують рівень гормону стресу кортизолу: вони містять інгредієнти, які зменшують запалення в організмі, покращують якість сну та нормалізують роботу травної системи.

Якщо ви відчуваєте напругу, прийміть ванну з ефірними оліями або запаліть ароматизовану свічку. Ефективними у боротьбі зі стресом також можуть бути креми та лосьйони з заспокійливими ароматами мирри, бергамоту чи лаванди.

Смійтеся!

Сміх не тільки продовжує життя, а й позбавляє нас стресу. Справа в тому, що коли ми сміємось, зростає рівень серотоніну, так званого «гормону радості». А рівень гормонів стресу кортизолу та адреналіну, навпаки, знижується.

Так що смійтеся якнайчастіше!

https://sundaynews. info/

Ключевые слова:

По материалам: NeBoley.com.ua
Добавить комментарий:
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:
 Введите верный ответ 
Комментариев (0)