4 важливі фітонутрієнти для здоров’я мозку

Здоровье | 23 июня 2022, 21:55
4 важливі фітонутрієнти для здоров’я мозку

4 важливі фітонутрієнти для здоров’я мозку Ще в 1980-х і 1990-х роках фітонутрієнти (також звані фітохімічними речовинами або рослинними хімічними речовинами) стали «наступною великою справою» в харчуванні та здоров’ї.

Фітонутрієнти, які містяться тільки в рослинних джерелах, таких як фрукти, овочі, трави і спеції, і навіть кава, чай і вино — технічно не є поживними речовинами. Це тому, що, на відміну від макроелементів (білків, вуглеводів і жирів) і мікроелементів (вітамінів і мінералів), фітонутрієнти не необхідні для розвитку та виживання клітин. Але було доведено, що фітонутрієнти підтримують міцне здоров’я та борються з хворобами, виступаючи антиоксидантами, які захищають клітини від запалення та інших стресових факторів, які з часом пошкоджують організм.

З тих пір, як суперздібності фітонутрієнтів вперше були виявлені, вчені виділили та ідентифікували тисячі цих речовин у рослинній їжі. Деякі, як-от каротиноїди, антоціани та хлорофіли, також є природними пігментами, які додають насичений колір деяким фруктам, овочам та іншим рослинним продуктам. Багато з них були додатково вивчені, і було виявлено, що кілька типів фітонутрієнтів мають потенційну протидіабетну, протиракову, проти серцевих захворювань, проти ожиріння та інші медичні профілактичні та терапевтичні ефекти.

Останніми роками вчені з харчових продуктів вивчали вплив фітонутрієнтів на здоров’я та захворювання мозку. Вже існує міцний, встановлений зв’язок між правильним харчуванням і функцією мозку. Ми знаємо, що вітаміни А і С, мінерали заліза, йоду і цинку, жири омега-3 і деякі амінокислоти, що містяться в білках, особливо важливі для здорового когнітивного розвитку та підтримки мозку. Вчені також виявили, що фітонутрієнти відіграють важливу роль у підтримці здоров’я мозку протягом усього життя та допомагають керувати захворюваннями та розладами мозку від депресії до деменції. У дослідженнях на людях було виявлено, що кілька сімейств фітонутрієнтів мають помітний потенціал у сфері здоров’я та благополуччя мозку:

Вважається, що антоціани, що містяться в фіолетово-блакитних фруктах і овочах, таких як чорниця та інші ягоди, виноград, фіолетова капуста, чорна морква та блакитна картопля, мають терапевтичне значення, коли справа доходить до розладів сну.

Відомо, що кофеїн, що міститься в різних кількостях у різних видах кави, і L-теанін, що міститься в зеленому та чорному чаї, покращують пізнання та покращують пам’ять, увагу та здатність до навчання.

Флавоноїди, що містяться в чаї, вині, цибулі, яблуках та інших фруктах, ягодах і овочах, пов’язані з покращенням пізнання завдяки їх антиоксидантним і нейропротекторним властивостям. Ці захисні фітонутрієнти також можуть допомогти запобігти або затримати прогресування хвороби Паркінсона. Інший клас флавоноїдів, який міститься в соєвих продуктах і відомий як ізофлавони, також зменшує епізоди безсоння та покращує сон у жінок при менопаузі.

Фенольні сполуки, широко поширені в горіхах, фруктах, овочах, зернах, травах, каві, ванільних бобах і спеціях, пов’язані з профілактикою хвороби Альцгеймера і Паркінсона.

Це лише деякі з важливих фітонутрієнтів, потенційно пов’язаних із здоров’ям мозку. Найкращий спосіб бути впевненим, що ви отримуєте якомога більше фітонутрієнтів (і необхідних поживних речовин) у своєму раціоні, не запам’ятовуючи їх окремі наукові назви та джерела, — це регулярно дотримуватися дієти, яка дуже багата на широкий спектр свіжих овочів, бобових, зернових, горіхів та інших продуктів рослинного походження. Три дієти, які пропагують цю рослинну їжу — середземноморська дієта, дієта DASH (дієтичний підхід до зупинки гіпертонії) і дієта MIND — також знаходяться на вершині списку найбільш здорових дієт загалом, як рекомендовано науковими експертами.

https://newsyou. info/   Ключевые слова:

По материалам: NeBoley.com.ua, newsyou.info