Чи можна класти мед у гарячий чай? Відповідь хіміка-науковця

Здоровье | 10 ноября 2022, 00:54
Чи можна класти мед у гарячий чай? Відповідь хіміка-науковця

Чи можна класти мед у гарячий чай? Відповідь хіміка-науковця Учасник проекту Нового каналу «Пара на мільйон» Гліб Репіч розвінчав поширений міф.

Їсти мед вприкуску чи все ж розмішувати його в чаї? Актуальне питання, яке бентежить багатьох. Є думки, що мед у гарячому напої шкідливий, оскільки перетворюється на канцероген. Та чи правда це? На актуальне питання в деталях відповів учасник проекту «Пара на мільйон», який щопонеділка о 20:00 показує Новий канал, хімік-науковець Гліб Репіч.  

– Усі страхи про мед у чаї пов’язані з тим, що при нагріванні в цьому продукті утворюється оксиметилфурфурол. А ще було дослідження, що ця речовина є потенційною отрутою та канцерогеном. Страшно? Але я вам відкрию невеличкий секрет! – говорить експерт. – Оксиметилфурфурол утворюється при нагріванні цукрів, а це означає, що окрім меду він є в будь-якій термічно обробленій їжі. Особливо у випічці, варенні, джемах. Також у різних смажених, печених та навіть сушених стравах. Лідерами є грінки, обсмажена кава і чорнослив. А ще, насправді, оксиметилфурфурол постійно утворюється в усіх цукровмісних продуктах і без нагрівання. Просто повільніше. Тож, виходить, що ця речовина завжди присутня у фруктових соках, вині й тому ж меді. І що довше вони зберігаються, то більше в них оксиметилфурфуролу.

Але без паніки! Головне питання – чи справді ця речовина така шкідлива?  

– В останніх детальних дослідженнях на живих організмах токсичність і канцерогенність оксиметилфурфуролу не була доведена взагалі, – розповідає Гліб Репіч. – Тож можете сміливо додавати мед у чай, випічку та й взагалі будь-куди.  

https://lemonade. style/

По материалам: NeBoley.com.ua