В МОЗ розповіли про особливості нового підвиду коронавірусу «Кракен»

Здоровье | 30 января 2023, 16:45
В МОЗ розповіли про особливості нового підвиду коронавірусу «Кракен»

Новим підвид штаму “Omicron” XBB.1.5, або “Кракен” має певні імунологічні та вірусологічні особливості. Він передається набагато швидше й більше йде від імунної відповіді. Про це повідомив головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Кузін під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

Цитата “Стосовно саме його (нового підвиду штаму „Omicron“ XBB.1.5 — ред. ) особливостей, то специфічних симптомів в нього немає й він протікає як звичайна короновірусна інфекція. Але є певні імунологічні та вірусологічні особливості. Цей підвид є таким, який найбільш ефективно уходить від імунної відповіді. Він має підвищену тенденцію до швидкості передачі, тобто передається він в середньому на 8% більше, аніж середньостатистичний Омікрон”, — розповів Кузін.

Кузін зазначив, що наразі немає переконливих доказів, того що він може перетікати у важкій формі, бути більш агресивним та викликати більші показники смертності. Проте наукові дослідження продовжуються.

Доповнення В Україні зафіксували перший випадок зараження новим штамом COVID-19 “Кракен”.

Чоловік, у якого виявили новий підвид штаму “Omicron” XBB.1.5, уже одужав й почувається добре. Перебіг хвороби був середньої тяжкості.

Анна Мурашко Джерело: УНН

По материалам: e-news.com.ua, unn.com.ua