7News

Недуга, від якої ніхто не застрахований

Здоровье | 16 марта 2023, 11:10
Недуга, від якої ніхто не застрахований

Недуга, від якої ніхто не застрахований Дезорієнтація у часі і просторі, відсутність логічності та послідовності, людина починає втрачати пам’ять — усе це передвісники хвороби Альцгеймера. Вона невиліковна. Втім, дотримуючись певних рекомендацій, є шанс загальмувати її прогресування. Про цю недугу кілька порад дав Вадим Пашковський — експерт за фахом неврології департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

Хвороба Альцгеймера — це нейродегенеративне захворювання, яке прогресує в повільному темпі й поступово знищує клітини мозку. Воно є найбільш поширеним видом деменції й складає близько 60-65% від усіх випадків. Захворювання було названо на честь німецького невролога Алоїза Альцгеймера, який у 1907 р. вперше описав симптоми й нейропатологічні ознаки хвороби, як-от амілоїдні бляшки й нейрофібрилярні клубки в мозку. Цією недугою не можна заразитися випадково, як і неможливо передати її комусь будь-яким іншим чином.

Частіше на хворобу Альцгеймера страждають люди, старші 65 років. Із дорослих та розсудливих вони перетворюються на «дітей». Пацієнтів із запущеною формою в жодному разі не можна залишати без нагляду. Їх треба і годувати, і перевдягати, бо звичні до цього речі їм не до снаги.

«Складність у тому, що сама людина не відчуває симптомів. Допомогти можуть оточуючі. Помітили порушення пам’яті у людини — вона плутає імена дітей та онуків? Періодично щось кладе не на те місце? Це вже прояви хвороби і час звертатися до лікаря», — пояснює Вадим Пашковський.

Зі складними пацієнтами працюють психіатри. Вони лише коригують поведінку людини. З першими ж симптомами треба йти до невролога. Саме цей фахівець за своєчасного звернення допоможе відтермінувати тяжку форму Альцгеймера.

  «Вилікувати від цієї хвороби неможливо. Та є медикаментозні комплекси і поради, які допомагають пригальмувати її стрімкий розвиток. Тож важливо звернутися по допомогу вчасно», — акцентує увагу Вадим Пашковський.

На Дніпропетровщині до ранньої діагностики хвороби Альцгеймера поступово долучаються й сімейні лікарі. Тестування триває п’ять хвилин.

«Швидкі тести допомагають запідозрити цю хворобу на старті. Їх можна провести навіть якщо людина прийшла на прийом, наприклад, із болями у спині. Деякі сімейні лікарі області цим питанням уже активно займаються, за що ми їм вдячні», — каже експерт за фахом неврології департаменту охорони здоров’я Дніпропет­ровської ОВА.

Що є причиною хвороби, світова медична спільнота вивчає. Поки ж радять бути уважнішими до старших близьких. Не варто нехтувати й власним здоров’ям. Слід контролювати артеріальний тиск. Тренувати мозок та розвивати пам’ять — читати, розв’язувати кросворди, вивчати вірші тощо. Більше спілкуватися, бо це концентрує увагу та активує розумову діяльність.

https://newsyou. info/   Ключевые слова:

По материалам: NeBoley.com.ua, newsyou.info
Добавить комментарий:
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:
 Введите верный ответ     
Комментариев (0)