7News

Виталий Портников: Путин страстно желает саммитов, но избегает один - по Донбассу

Украина | 26 июня 2021, 11:01
Виталий Портников: Путин страстно желает саммитов, но избегает один - по Донбассу

У ситуації з відмовою країн Європейського союзу від проведення зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним найцікавішою виявилася не дискусія на саміті Євросоюзу, а реакція Кремля.

Як виявилося – за словами прессекретаря президента Росії Дмитра Пєскова – Володимир Путін засмучений відмовою європейців від зустрічі. І дивуватися цьому не доводиться. З часу, коли почалася фактична міжнародна ізоляція Росії – а це 2014 рік, анексія Криму, війна на Донбасі, виключення Путіна з «вісімки» – у Кремлі намагаються довести власним громадянам, що ніякої ізоляції немає. Що з Путіним рахуються, хочуть розмовляти. Що він – один з лідерів сучасного світу.

Саме тому в Кремлі з таким ентузіазмом сприйняли пропозицію про зустріч із новим американським президентом. І не відмовилися від проведення саміту навіть після того, як Сполучені Штати продовжили свою санкційну політику. Хоча перед цим помічник президента Росії Юрій Ушаков спеціально попереджав американського посла у Москві Джона Саллівана: якщо хочете зустрічі, повинні відмовитися від нових санкцій.

Можливість з'явитися поруч із Джо Байденом для Путіна є куди більш важливою політичною подією, ніж будь-які санкції. Тому що така зустріч повертає росіян до радянського періоду історії. У Женеві зустрічалися радянські і американські лідери, а тепер і Володимир Путін продовжив цю традицію. Значить, з часів Радянського Союзу нічого суттєво не змінилося і сучасна Росія – той же Радянський Союз, та ж наддержава. Тільки з іншою назвою. І Сполученим Штатам також доводиться звертати увагу на її президента.

Так, це – путінська зовнішньополітична міфологія. Саме для її пропаганди Путіну і потрібні всі ці саміти. І, звичайно, саміт Росія – Євросоюз став би для Кремля логічним продовженням зустрічі в Женеві. Ось, тепер і європейці не можуть не рахуватися!

Те, що реальність насправді виглядає інакше, російське керівництво не турбує. Турбує, коли від зустрічей відмовляються самі західні партнери – тому що таку відмову пояснити є набагато більш складно, ніж сфальсифікувати мотиви, якими керувався президент Сполучених Штатів, коли пропонував Путіну зустріч.

Втім, давайте не забувати, що є один саміт, який Путіна не цікавить і проведення якого він всіляко уникає. Це – саміт керівників країн «нормандського формату».

Російському президенту не хочеться їхати на такий саміт просто тому, що зустріч у «нормандському форматі» передбачає конкретні зобов'язання. А він не збирається ці зобов'язання виконувати. І тому проведення зустрічі, на якій Путіну доведеться відповідати на запитання про російську військову присутність на Донбасі, він ігнорує.

Йому потрібні саме зустрічі напоказ. Саме так він, якщо судити по пресконференції у Женеві, сприйняв американсько-російський саміт. Саме таким самітом – якщо він відбудеться – стане для Путіна зустріч у форматі Європейський союз – Росія. І саме тому варто погодитися з тими європейськими політиками, хто впевнений, що Путіна не потрібно нагороджувати за його агресивну політику новими самітами.

Оригинал

По материалам: glavnoe.ua
Добавить комментарий:
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:
 Введите верный ответ 
Комментариев (0)